مطالعاتي که بر روي تفاوت بروز سرطان در مناطق مختلف دنيا انجام شده، دلايل مختلفي را براي بروز بيشتر سرطان در برخي مناطق ذکر مي کنند. بجز عواملي مانند نژاد و وراثت، الگوهاي تغذيه و فعاليت بدني، دماي هواي محل زندگي نيز بعضا در بروز سرطان موثر دانسته شده است. يکي از فرضياتي که در مورد بيشتر بودن بسياري از انواع سرطانها در مناطق سردسير مطرح است، دريافت کمتر ويتامين دي در اثر تابش کمتر نور خورشيد است.
اشعه ماورابنفش خورشيد ( UVB ) منبع اصلي ويتامين D موجود در خون است. در واقع ويتامين D موجود در رژيم غذايي (تخممرغ، غذاهاي دريايي، کره...) نقش اندکي در تامين ويتامين D بهعهده دارد.
تحقيقات اخير اثر پيشگيرانه ويتامين دي را در بسياري از انواع سرطانها به اثبات رسانده است. سرطان کولون، سرطان پستان، سرطان پروستات، سرطان پانکراس و تخمدان از آن جمله هستند.
![](/images/images/Vitamin-d_285x277.jpg)
براي تامين ويتامين D از طريق تابش UVB لازم است حداقل 15 دقيقه در روز، کل سطح پوست بدن در معرض تابش مستقيم نور خورشيد قرار گيرد. اين مدت در افراد با پوستهاي تيره اندکي طولاني تر است. استفاده از ضدآفتابها واضحا توليد ويتامين D از نور خورشيد را کاهش ميدهند. همچنين بايد دقت داشت قرار گرفتن شيشه در مسير تابش نور خورشيد ميزان UVB آنرا کاهش مي دهد.
با در نظر گرفتن شرايط فوق براي تامين نياز روزانه براي تامين ويتامين D بدن، احتمالا شما هم تاييد مي فرماييد که برخلاف تصور رايج در مورد "تامين ويتامين D بدن با آفتاب در سرزمين آفتابگيري مانند ايران" آمار کمبود ويتامين D بيش از 85 درصدي در بين ايرانيان مي تواند صحيح باشد!
از آنجايي که سطح خوني ويتامين D با آزمايش ساده خون قابل اندازهگيري است، براي شروع بهتر است ابتدا با سنجش سطح 25OH vitD3 خون از کمبود احتمالي آن آگاه شويد.
موارد زير براي جبران کمبود دريافت ويتامين D در فصول سرما مي تواند کمک کننده باشد:
- در روزهاي آفتابي سعي کنيد مدت بيشتري بيرون از خانه باشيد: ويتامين D تا حدي در بدن قابل ذخيره است. براي جبران کمبود دريافت نور خورشيد در روزهاي ابري، در روزهاي آفتابي زمستان براي خود در هواي آزاد، ويتامين D ذخيره کنيد.
- از مواد غذايي حاوي ويتامين دي تغذيه کنيد: بسياري از غذاهاي دريايي از منابع مقادير کافي ويتامين دي براي بدن ما به حساب مي آيند. ماهيهايي مانند ماهي آزاد، تن و قزل آلا و ... از اين جمله اند. بهعلاوه موادغذايي مانند قارچ، تخم مرغ، شير و … نيز از منابع ويتامين دي هستند.امروزه مواد غذايي غني شده با ويتامين دي در فروشگاه ها وجود دارد. آنها را هم امتحان کنيد.
- از داروهاي مکمل استفاده کنيد: · بر روي بسته داروهاي مکمل ميزان ويتامين D موجود در هر قرص ذکر شده است. قبل از مصرف با پزشک خود در مورد نياز به دريافت مکمل خوراکي يا تزريقي و ميزان آن مشورت نماييد. مصرف کلسيم و امگا 3 نيز به جذب ويتامين D کمک مي کند.